Patiënt brochures

Allergie voor huisdieren

Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk, of ze vertoeven op minder vrijwillige basis in onze omgeving zoals muizen, rattten en kakkerlakken. Hoe leuk en gezellig dieren ook zijn, voor sommige mensen zijn ze een bron van klachten omdat ze er een allergie voor hebben. In deze folder vindt u informatie over wat een allergie precies is, waarom u allergisch kunt worden voor dieren en hoe u het beste de klachten kunt bestrijden.

Allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijten zijn kleine spinachtige dieren die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Ze leven van huidschilfers en houden van vochtige warmte. Dit is de reden dat ze vooral in matrassen en vloerkleden te vinden zijn. Je kunt het aantal huisstofmijten wel verminderen maar je huis nooit huisstofmijtvrij krijgen.

Allergie voor insecten

Een steek van een insect levert over het algemeen weinig problemen op. Het kan hinderlijk zijn door jeuk, pijn of zelfs een locale ontsteking, maar is zelden gevaarlijk. Bij een enkeling levert een steek van bepaalde insecten als wesp, bij en/of hommel meer klachten op. Op deze pagina worden deze klachten en de bijbehorende maatregelen besproken. 

Allergie voor pollen

Stuifmeel van bomen, grassen maar ook onkruid is in Nederland behalve in de wintermaanden dagelijks in de buitenlucht aanwezig. Contact hiermee vermijden is dan ook niet mogelijk. Patiënten die allergisch zijn voor stuifmeel hebben hooikoorts en kunnen daar veel last van hebben in bepaalde gedeeltes van het jaar. In deze folder vindt u informatie over wat allergie en hooikoorts is en hoe dit behandeld kan worden.

Eosinofiele Oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis (EoE) is de naam van een allergische chronische ontstekingsziekte van de slokdarm (oesophagus). Eosinofiele granulocyten zijn afweercellen in het bloed die onder andere betrokken zijn bij allergische reacties in het lichaam. De naam eosinofiele oesofagitis verwijst dus naar een ontsteking van de slokdarmwand (oesofagitis) die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een allergische reactie waarbij met name afweercellen (eosinofiele granulocyten) betrokken zijn.

Latex allergie

Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor rubberen producten zoals handschoenen, condooms en ballonnen. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (type IV allergie) en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van de latexeiwitten (type I allergie). Deze brochure beschrijft de twee typen allergie, de specifieke onderzoeken waarmee wij deze typen kunnen aantonen en de consequenties die voortvloeien uit het hebben van een type IV of type I latexallergie.

Overgevoeligheid geneesmiddelen

Geneesmiddelen hebben als doel een ziekte te genezen of de symptomen ervan te onderdrukken. Helaas hebben geneesmiddelen vaak ook nadelige effecten; bijvoorbeeld blauwe plekken of langer bloedende wondjes bij het slikken van bloedverdunners. Vaak wordt bij een reactie op een geneesmiddel gedacht aan een overgevoeligheidsreactie, zoals bij diarree. Echter hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Deze brochure bevat informatie over geneesmiddelreacties, de mogelijkheden tot diagnostiek en behandeling.

Uitleg werking en veiligheid Coronavaccin

Wij merken dat er veel onzekerheid is over de veiligheid van de coronavaccins. Wij begrijpen deze onzekerheid. Er zijn heel veel wisselende berichten in de media en het is niet altijd duidelijk welke informatie betrouwbaar is. Bovendien wordt ook vaak geadviseerd om persoonlijk contact op te nemen met uw behandelend arts. U zult begrijpen dat het ondoenlijk is om ieder van u persoonlijk te berichten. Daarom hebben wij voor u een overzicht gemaakt over wat er bekend is over de werking van het corona vaccin en de mogelijke bijwerkingen er van. Hieronder leggen wij u de werking van de verschillende vaccins uit. Wij hopen hiermee uw vragen te kunnen beantwoorden en ongerustheid t.a.v. de veiligheid van de vaccins weg te nemen. De meeste mensen kunnen namelijk veilig gevaccineerd worden.

Urticaria en angio-oedeem

Urticaria zijn hevig jeukende verheven rode vlekken op de huid met een centrale bleke opheldering. Urticaria kunnen steeds weer opduiken op andere plekken en wanneer dit het geval is gedurende meer dan 6 weken, spreekt men van chronische urticaria. Angio-oedeem is een niet-jeukende soms pijnlijke plaatselijke zwelling van de huid of de slijmvliezen. In deze brochure worden de oorzaken, diagnostiek en behandeling van urticaria en angio-oedeem besproken. 

Vaccinatie medische hoog-risicogroepen vanuit RIVM

RIVM geeft update m.b.t. vaccinatie van medische hoog-risicogroepen vanuit het RIVM. Graag verwijzen we u naar de bijlage.